Interview met Marjan Overdiep over yoga en andere dingen
– 16 juli 2020 -
Het was een gezellige ochtend bij Marjan Overdiep. We dwaalden elke keer weer af om andere dingen met elkaar te bespreken. Maar uiteindelijk is het toch gelukt!
Marjan Overdiep is nu 55 jaar en in 2012 kreeg ze de diagnose ziekte van Parkinson. Het parkinson-op-maat onderzoek kon ze helaas niet meer aan meedoen, omdat ze net buiten de boot viel. Op het moment dat ze met dit onderzoek begonnen had ze al langer dan 5 jaar de diagnose.

1,5 jaar voor de diagnose had ze last van haar schouder. Eerst is ze doorverwezen naar de fysio en was een 'frozen shoulder’ geconstateerd. Daarvoor werd ze doorverwezen naar een dry needling behandeling. Bij het typen had ze er last van dat haar vinger boven het toetsenbord bleef hangen. Ook op het strand merkte ze dat ze aan de rechterkant met haar been sleepte, als ze achterom keek naar haar loopje in het zand.
Toch maar een afspraak gemaakt met de neuroloog. En heeft ze een DAT scan ondergaan. Waaruit de diagnose is gevolgd.
Marjan is gestopt met haar werk als Manager Personeel & Organisatie bij IMK. Maar nog steeds actief in de wereld van parkinson. Ze doet verschillende dingen.
We kennen Marjan natuurlijk van haar yogastudio Yoga4Parkinson. Na haar diagnose bezocht ze eerst de sportschool. Maar wilde graag wat anders gaan doen want die sportscholen, daar kon ze niet aan wennen. In 2014 kwam ze in aanraking met yoga. En ze dacht het lijkt wel op de rek- en strekoefeningen bij de Fysio. De interesse in meditatie en spiritualiteit ontstond nadat ze het boek van Jan Geurtz “verslaafd aan liefde” had gelezen.
Marjan besloot in 2018 om 2 maanden naar India te gaan en daar in een Ashram (klooster) een opleiding tot yogadocent te volgen. Dat waren hele dagen. Om 05.00 uur werd ze gewekt en het programma liep door tot 22.00 uur in de avond. En dit 6 dagen in de week. Marjan vond dit een geweldige ervaring. Men kende daar de ziekte van Parkinson niet. Het voorover gebogen lopen dat ze in die tijd deed was na 2 maanden behoorlijk verbeterd. “Shoulders back and down, always sit straight” hoorde ze dagelijks en “be aware” wees alert op je houding. Dat heeft ze wel overgenomen want dat gebruikt ze ook hier in haar lessen. Door Yoga word je je veel meer bewust van je lichaam zodat je dat zelf kan corrigeren. Bij terugkomst is Marjan begonnen met Yoga4Parkinson.
Op 21 juni is het internationale yoga dag.
En bij het opstarten van haar yogastudio in 2019 wilde ze hier iets mee gaan doen. De internationale uitdaging is om 108 x de zonnegroet te doen en hiermee wilde ze geld ophalen voor een onderzoek. Via Marjan Meinders kwam ze bij onderzoeker Rick Helmich die onderzocht strategieën die mensen ontwikkelen om stress bij Parkinson te verminderen. Daarbij werd, naast mindfulness ook Yoga ontdekt. Met haar actie haalde ze maar liefst € 873,80 op onder familie, vrienden en bekenden. Met dit geld kon een vragenlijst worden vertaald en worden uitgezet onder 800 mensen met de ziekte van Parkinson.

Marjan heeft zelf veel profijt van haar dagelijkse yoga oefeningen.
Waaruit blijkt dit dan?
Naast flexibiliteit brengt het ontspanning, vergroot het je spierkracht en verbetert het je houding. Daarnaast geeft het ruimte, zowel in lichaam als in geest en het brengt je in contact met gelijkgestemden. Je leert te luisteren naar je lichaam en de aandacht te brengen naar daar waar de weerstand of grens van je beweging bestaat. Door o.a. die grens te respecteren en onderzoeken ontstaat ruimte.
Om mensen met parkinson te vinden is ze gaan adverteren via de krant en heeft ze een mailing verzonden naar parkinson verpleegkundigen en fysiotherapeuten.
Kijk ook in de hierbij geplaatste folder “Yoga is voor iedereen” met alle informatie om yogalessen te kunnen bijwonen bij Marjan Overdiep.
Klik op de foto om de folder voor deelnemers te vergroten
Ze huurt een ruimte bij de fysio in Houten om daar yogales te geven.
Op dit moment kun je elke week op vrijdag om 14.00 online yoga volgen. Je kunt je hiervoor opgeven bij Marjan Overdiep via info@maryoga.nl. Je kunt inloggen via zoom, de link wordt je toegestuurd door Marjan. De les duurt ongeveer een uur. Hierdoor kun je makkelijk vanuit huis alvast kennismaken met yoga. Dit was al opgezet bij de zoom sessies van Parkinson2beat, welke ze nu zelf doorzet voor yoga lessen voor mensen die wat verder wonen. Bij het online volgen van de lessen van Yoga4Parkinson hoef je niks te betalen, maar ze zou het wel erg fijn vinden als je een donatie doet aan haar (overkoepelende) stichting Maryoga. (www.maryoga.nl)
Vanaf september hoopt ze weer echte lessen te kunnen geven. Ze geeft les op vrijdag van 10.45 tot 12.15 uur.
Kijk ook eens op YouTube onder Marjan Overdiep. Hier staan ook nog een paar yoga lessen.
Marjan Overdiep is op zoek naar yogadocenten in het hele land om hen te interesseren om zich te specialiseren in Yoga4Parkinson. Samen met Wilma Vreeling ontwikkelt ze een opleidingsdag om de yogadocenten te informeren over de ziekte van Parkinson. Als ze deze opleiding hebben doorlopen kunnen ze de lessen onder de naam van Yoga4Parkinson gaan geven. Ieder jaar vindt een bijscholingsdag plaats, waarbij ook sprekers uitgenodigd worden.
Als er mensen zijn met parkinson die ook Yoga4Parkinson in hun omgeving zouden willen, dan kunnen ze dit aangeven bij Marjan. Die gaat dan kijken welke yoga docenten bij jou in de buurt zijn en wie zich zou willen specialiseren tot Yoga4parkinson docent.
Marjan doet ook nog ander vrijwilligerswerk. .
Via de Parkinson Vereniging is ze patiëntonderzoeker. Dit is ze nu langzaam aan het afbouwen. De rol van patientonderzoeker is een hele interessante vindt ze. Vanuit je ervaringsdeskundigheid participeer je in onderzoeksprojecten. Je adviseert in deze hoedanigheid de onderzoekers over het onderzoek in relatie tot de deelnemers. Denk aan de belasting voor deelnemers en de communicatie, zoals de informatiebrief of over de resultaten.
Haar andere werk bij de Parkinson Vereniging is lid van de werkgroep Parkinson & Werk. Haar ervaring als P&O manager kan ze hiervoor goed gebruiken. Als mensen vragen hebben, dan kunnen ze dit per mail vragen aan de Parkinson Vereniging. Dit wordt dan doorgestuurd naar de werkgroep Parkinson & Werk.
En daar worden de ingezonden vraag bekeken en beantwoord. Dat gebeurt telefonisch of per mail. Soms schakelen ze elkaars expertise in om een vraag goed te beantwoorden. De werkgroep bestaat uit mensen die uit het bedrijfsleven komen, P&O functies bekleden of uit een UWV omgeving komen.
Daarnaast wordt er hard gewerkt aan een expertiseplatform Parkinson & Werk. Hiermee wordt een uitbreiding van de huidige informatievoorziening over Parkinson & Werk op de website beoogd. Hier zullen, naast werknemers-, ook werkgeversvragen beantwoord worden en vragen die zorgprofessionals hebben over parkinson in relatie tot werk.
Door het team Parkinson & Werk worden ook workshops gegeven. De doelgroep van deze workshops zijn ook yoppers. Het is vaak het eerste moment dat een yopper andere mensen met parkinson treft. Daar zien de meesten tegenop omdat ze niet willen worden geconfronteerd met hun “voorland”. En tijdens zo’n workshop blijken er zoveel raakvlakken te zijn dat goede contacten ontstaan en er meer over de ziekte gepraat kan worden.
Er is grote behoefte onder yoppers om elkaar te ontmoeten. De problematiek waar yoppers mee te maken krijgen is toch anders van karakter dan mensen die b.v. al ruim met pensioen zijn. Er is landelijk wel aandacht voor yoppers maar dat is éénmaal per jaar. Er ontstaan dus nu regionale initiatieven en dat vindt zij heel goed. Marjan zou het logisch vinden dat deze yoppersgroepen ook gesubsidieerd zouden worden door de Parkinson Vereniging net als de Parkinsoncafés waar yoppers zich over het algemeen niet echt thuis voelen vanwege het hiervoor genoemde verschil.
Wat vindt Marjan van Yoppers Groene Hart?
“Ik heb veel bewondering voor hetgeen Wendy van Wijk samen met een paar anderen inmiddels hebben neergezet. Er staat in korte tijd een “volwassen” en positieve groep Yoppers die betrokken is, begaan zijn en elkaar willen ontmoeten. Yoppers hebben immers te maken met andersoortige uitdagingen dan oudere mensen. Denk aan thuiswonende kinderen en/of men werkt nog, al dan niet volledig. Zij zitten nog in het stadium: “hoe en wanneer vertel ik het?”
Yoppers hebben (onterecht) niet voldoende aandacht, ondanks het feit dat deze groep steeds groter zal worden door vroegere diagnostiek. Yoppers Groene Hart timmert goed aan de weg, is zeer actief op facebook en heeft sinds kort een mooie website! Ik ben trots op mijn lidmaatschap van deze groep.”

