Media


Wendy van Yoppers Groene Hart werd verrast bij haar thuis door Margreet van RTV Utrecht.

Haar dochters waren ook betrokken in het  complot. Kijk hier de uitzending terug.

Ziek in coronatijd: 'Ik wil niet altijd angstig zijn'

Wendy uit Linschoten hoorde vier jaar geleden dat ze Parkinson heeft. Zo'n diagnose slaat altijd in als een bom, maar als 47-jarige moeder van een gezin met twee jonge meiden komt het helemaal hard aan. "Ik had een tremor, een forse trilling, in mijn arm", begint Wendy haar verhaal. "Na onderzoeken hoor je dan dat je een ziekte hebt die je tot dan eigenlijk alleen kent van oude mensen, ik had direct veel behoefte aan contact met andere jonge patiënten." Maar corona maakt dat nu lastig.

Yoppers

Na ontmoetingen met patiënten van allerlei leeftijden in de omgeving van Woerden, trek Wendy begin vorig jaar - "van corona had nog niemand gehoord, joh" - de stoute schoenen aan en begint een Yoppers (Young Onset Parkinson) café. Een ontmoetingsplek voor jonge mensen met (beginnende) Parkinson.
"Direct ontdekte ik dat er veel mensen zoals ik zijn. Jonge mensen, nog middenin het leven, die getroffen zijn door deze ziekte. Gewoon met elkaar praten, niet eens alleen over de ziekte, maar gewoon over het leven, je kinderen of je werk, dat is echt heerlijk. Ik wil niet altijd over 'later' denken of angstig zijn. Een aantal medepatiënten zie ik nu één op één en we bellen veel, maar ik kan niet wachten om weer een échte ontmoeting te regelen."
In Nederland hebben ruim 50 duizend mensen de ziekte van Parkinson. Meer mannen dan vrouwen krijgen de ziekte. De meeste mensen kennen Parkinson als ziekte die ouderen treft, maar van alle zieken is 10-20% onder de vijftig. Voor hen zijn er Yoppers-café's, ontmoetingsplekken voor actieve, jonge Parkinsonpatiënten. Wendy leidt het café in het Groene Hart. Voor meer informatie kijkt u op: https://www.yoppersgroenehart.nl/

Jonge Parkinsonpatiënt een gezicht geven

Het Yoppers Café is een succes. Wendy wordt steeds meer het gezicht van de jonge Parkinsonpatiënt. Dat vindt ze fijn: "Wat voor mensen kunnen betekenen, open zijn over onze ziekte, dat vind ik heel belangrijk. Niet bij de pakken neer gaan zitten. Actief zijn, sporten, leuke dingen doen en dat afwisselen met rust. Dat werkt voor mij."
In deze tijd een chronische ziekte hebben is lastig. Niet alleen voor Wendy, ook voor haar gezin. Haar dochters Tessa en Anna houden zich bijvoorbeeld net als hun moeder zeer strikt aan de coronaregels. "Er komen hier geen vrienden en vriendinnen over de vloer en we gaan nergens heen als dat niet strikt noodzakelijk is. Mama moet gewoon niet ziek worden", aldus de pubers.

Trotse puberdochters

Ze zijn trots op het werk dat hun moeder voor Yoppers doet, maar soms ook bezorgd: "Ze is aan het eind van de dag wel echt moe. Moet soms ook tussendoor rust pakken. Dat stimuleren we ook. Dat we haar nu samen met Margreet en een topkok in de watten mogen leggen, is echt een kadootje. En we doen alles om niet ziek te worden. Als mam ziek wordt, is het voor haar gevaarlijker dan voor anderen."