Interviews
Interview met Hans van Geluk
Op een zonnige ochtend ging Wendy van Wijk langs bij Hans van Geluk. Kon gelijk van het mooie uitzicht over de Gouwe genieten. Wat een mooi uitzicht!

Hoe kwam je erachter dat er iets aan de hand was?
‘In 2016/2017 kreeg ik last van mijn linkerkant. Het deed pijn en met de hond lopen werd lastiger. Ik sleepte met mijn voet en had ook veel last van mijn heup, knie en schouder. Vervolgens bezocht ik de reumatoloog. Die heeft foto’s gemaakt en de uitslag was milde artrose / slijtage. Dit was in 2017/2018.
Aangezien de reumatoloog had aangegeven dat het milde slijtage was, begon ik toch een beetje te twijfelen. Ik had er namelijk erg veel last van en besloot een afspraak te maken met de neuroloog.
Eerst ben ik nog naar de orthopeed geweest. Die kijkt naar je bewegen en naar je botten. Die heeft ook de foto’s van de reumatoloog bekeken. Hij zag een slijmbeursontsteking bij de schouder en een kiste in de knie, maar die hoefde niet weggehaald te worden.
In maart 2019 ben ik voor het eerst naar de neuroloog geweest. Deze stelde voor om eerst een MRI scan te maken. Daar was niets op te zien. Dus het zou wel eens Parkinson kunnen zijn. In mei 2019 heb ik de diagnose Parkinson gekregen. Via mijn Parkinson verpleegkundige Christa Plasschaert kreeg ik het boek ‘Een nieuwe uitdaging met
Parkinson’ mee, wat Peter van den Berg heeft geschreven, om het te lezen.
In 2018 en begin 2019 gaf ik nog auto rijlessen. Ik merkte dat ik ‘s-middags al erg moe was. En nam me toen voor om voortaan in de ochtend een paar uur lessen te geven. In de middag ging ik dan uitrusten. En daarna kon ik dan nog een paar uur lessen geven. In 2019 tot juli heb ik nog theorieles gegeven op een school aan leerlingen voor speciaal onderwijs.’
Hans vertelde, dat hij ruim 35 jaar rijles heeft gegeven.
‘Naast de Parkinson en artrose heb ik in het verleden ook nog andere klachten gehad. Zo ben ik in 2009 flauwgevallen tijdens een vakantie naar het Zwarte Woud, Duitsland. Het lichtje ging helemaal uit. We waren onderweg op vakantie naar Venetië, waar ik heel romantisch mijn vrouw ten huwelijk zou vragen.
Onderweg stopten we voor een overnachting en toen ging het ineens niet goed met me. Dankzij Jolanda mijn vrouw ben ik er nog. Zij heeft me op de trap in het Hotel wakker gehouden totdat de ambulance er was.
Ik werd daar dus in het ziekenhuis opgenomen op de IC. In het ziekenhuis bleek dat het linkerbeen vol zat met bloedstolsel, ook de linkerlong zat vol en de rechter hartkamer. Het is echt kantje boord geweest en ik heb dus een week op de IC doorgebracht.
In 2010 ben ik weer begonnen met werken, maar werd toen direct op de eerste werkdag ontslagen. Ik ben toen gestopt met rijles geven en ben me gaan focussen op ander werk als handels agent voor Italiaanse bedrijven. Heel iets anders. Via de Italiaanse Kamer van Koophandel kwam ik in contact met een leverancier van CNC
machines. Bij dit bedrijf de eerste technieken geleerd, maar ook bij vrienden hier de techniek aangeleerd. Moeilijk, maar vol passie en overgave heb ik me ingeleerd en de stap gemaakt om voor Italiaanse bedrijven machines en robotsystemen te gaan verkopen. Mijn roots (heel ver weg in het verleden) liggen onder andere in
Italië, Veneto. Vlakbij Venetië. Zowel ik als Jolanda houden erg van de Italiaanse cultuur, de levensstijl, de muziek en uiteraard het eten en heb ook Italiaanse kennissen, zowel in Nederland als in Italië. De passie voor het koken (onder andere geleerd van mijn oma) spat ervan af en we maken er elke avond een feestje van.’
Voor Italiaanse recepten kun je ook kijken op de website onder:

https://parkinsonenverkeersdeelnemer.com/o-nu-kijk-je-toch-leuk-en-welkom
Maar nu, hoe gaat het met je?
‘Ik heb wel baat bij de medicijnen, gelukkig. Ik heb nog wel pijn klachten en merk ook dat het op cognitief gebied lastiger is, concentratieverlies en geen dubbeltaken meer kunnen uitvoeren. Daarnaast ben ik ook snel moe.’
Hans richt zich er op om maar 2 dingen per dag te doen. Hans en Jolanda hebben gezamenlijk 4 kinderen, 3 dochters en 1 zoon. En 2 kleinkinderen, die onlangs op dezelfde dag geboren zijn. Wat een bijzondere mijlpaal en feest.

Hans is nu 60 jaar. Hij is lid en vrijwilliger bij de Parkinson Vereniging. Omdat Hans in het verleden al een website heeft gehad over rij-angsten en er nauwelijks info bekend was hierover onder Parkinsonians, zoals Hans zijn mede Parkinson patiënten liever benoemd, heeft hij hierop ingespeeld en zijn oude website nieuw leven ingeblazen gericht op Parkinson. Hierin geeft Hans adviezen hoe de aanvraag voor de rijtest gaat, wat de stappen zijn en hoe je om kan gaan met diverse vormen van rijangsten voor zowel de bestuurder als bijrijder. En dat je eventueel
doorgestuurd kan worden naar het UMC Groningen voor een uitgebreide test in de rijsimulator als er twijfel is bij de DPR en arts van het CBR. Daarnaast geeft de website ook veel info over Parkinson in het nieuws (zowel in Nederland als het buitenland), nieuwe boeken over Parkinson, andere onderwerpen die gerelateerd zijn aan Parkinson en dan de hobby, mediterraans eten wat bekend is goed te zijn voor Parkinsonians.
Voor verdere informatie verwijst Hans je graag naar zijn website:

http://www.parkinsonenverkeersdeelnemer.com
De site wordt goed bezocht en voor het dagelijks ontvangen van de nieuwsfeiten kun je je aanmelden op de website. Ook stukken uit het boek van Peter van den Berg en Ad Nouws zijn op de website verwerkt. En de reviews die Hans heeft gedaan over EndingPD en Parkinson’s Treatment 10 Secrets for a Happier Life’.
Deze kun je ook teruglezen op onze website. Hans is bezig om nog andere Parkinson boeken van Michael S Okun te reviewen. En natuurlijk staat op de website vermeld, dat je lid kan worden van de Parkinson Vereniging. Hoe meer leden, hoe meer de Parkinson Vereniging voor ons stembevoegdheid hebben en dingen voor ons kunnen veranderen. Verder doet Hans ook mee aan patiënten onderzoeken: Parkinson App
Tijdens de Roche Dialogues Innovation Patient Award in Rotterdam op 3 oktober 2019 was Postdoctoral Researcher Hans Wouters van het UMCG één van de genomineerde om een award te winnen. Hans Wouters deed mee voor de studie van een Parkinson app waarin de Parkinsonian en naaste kunnen zien wanneer de medicatie genomen dient te worden. Dit i.v.m. de Parkinson app die hij voor het UMC Groningen zou gaan ontwikkelen.
Inmiddels is Hans Wouters werkzaam bij het bedrijf GPRI als Senior researcher Adherence and outcomes expert waar de studie vanuit het UMCG in samenwerking met het bedrijf GPRI voortgezet wordt voor het ontwikkelen van de app. Hier gaf Hans Wouters een presentatie over de Parkinson App en tijdens de meeting heb ik mijn feedback gegeven. Hans heeft mij gevraagd of ik als patiënt-onderzoeker mee zou willen doen om de Parkinson App verder te ontwikkelen. Hier wil ik zeker aan meewerken.
Hans verteld, ‘Ik was uitgenodigd om bij de uitreiking in Rotterdam aanwezig te zijn en ben daar naar toe geweest, maar was als enige patiënt tussen alle mensen. Vroeger heb ik veel netwerkbijeenkomsten en beurzen doorlopen zonder enige angst of moeite. Ik praat makkelijk met iedereen. Toch voelde ik me hier anders, meer gesloten en aftastend. Iets wat me wel verbaasde en ook wel spannend vond.
Je kon ook meedoen aan een 1op1 sessie met de genomineerde. Hans Wouters was samen met Tjitske Boonstra van Roche. Hier gaf Hans Wouters een presentatie over de Parkinson App en tijdens de meeting heb ik mijn feedback gegeven. Hans Wouters heeft mij gevraagd of ik als patiënt-onderzoeker mee zou willen doen om de Parkinson App verder te ontwikkelen. Hier wil ik zeker aan meewerken en zal het middels de ‘Nieuws’ pagina t.z.t. melden.
Roche Dialogues aftermovie | Rotterdam, 3 oktober 2019
Project UMCG rijsimulator. Rients Huitema is bezig met een aanvraag voor een nieuwe simulator. De aanvraag
via de Parkinson Vereniging is helaas niet gehonoreerd, maar het UMCG gaat het project toch starten. Hans is gevraagd door Rients Huitema om als patiënt-onderzoeker aan te sluiten bij het ‘onderzoek naar rijgeschiktheid in de vroege fase van de ziekte van Parkinson Staying Mobile with Parkinson’s Disease (is een vervolg traject van DUPARC).
https://www.movementdisordersgroningen.com/nl/neuropsychiatrie-cognitie
Het is de bedoeling om mede Parkinsonians een hart onder de riem te steken als het autorijden echt niet meer kan, en het ook op een goede manier toe te lichten waarom het niet meer kan. Over een half jaar verwacht Hans hier meer informatie over te kunnen geven.
Parkinson op Maat vraagbaak. Onlangs was Hans ook al te zien met filmpjes over het autorijden bij de Parkinson Op Maat vraagbaak. Via YouTube kun je op de pagina van Parkinson Op Maat vraagbaak of de website van Hans onder deze terugkijken.
https://parkinsonenverkeersdeelnemer.com/meest-gestelde-vragen/
‘Ik ben vanuit mezelf positief ingesteld en wil altijd vechten voor de dingen die ik wil bereiken. Daarbij fiets ik graag. Onlangs heb ik mijn driewielfiets ontvangen en kan ik weer lekker de buurt onveilig maken, lees verkennen.’
Ook zit Hans sinds eind 2019 in het bestuur van Parkinson Café Reeuwijk als algemeen medewerker en plaatsvervanger voor de vicevoorzitter. Bij Parkinson Café Reeuwijk hebben zij 12x per jaar een bijeenkomst. Hans maakt ook altijd de poster voor het aanmelden van de bijeenkomst. Deze hangt hij o.a. op bij de apotheek, ziekenhuis, huisarts en andere plekken waar mogelijk.
Wat vind je van Yoppers Groene Hart?
‘Het initiatief vind ik fantastisch en belangrijk om mee te doen voor generatie Z (20-30 jaar) en Alfa (onder de 20 jaar). Het Yoppers café is het platform om contacten te maken met anderen, maar ook een vuist te maken met elkaar om zodoende Parkinson af te remmen en wie weet in de toekomst te stoppen.’
En een goede afsluiting van het gesprek.
‘We moeten met zijn allen helpen om Parkinson te stoppen (endingPD). We moeten ons er allemaal achter scharen. Er zijn nu 9.000 van de 50.000 mensen met Parkinson in Nederland lid bij de Parkinson Vereniging. Dit zouden er toch veel meer moeten zijn!’